Türk Gençliği ve Milli Meseleler / Üniversite Olayları

01 Mayıs 2016

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsümüz, 30 Nisan 2016 Cumartesi günü 14:00 -17:00 saatleri arasında Vakfımızın Gençlik Kolları’nın tam bir fikir ve duygu şölenine sahne oldu. 

Programın birinci bölümünde, Gençlik Kolları üyelerinden İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Batuhan Akgün, M.Başak Özdil, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Sümeyye Karaca ve Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Töre Üst; “Türk Gençliği ve Milli Meseleler” başlığı altında, yakın dönemimize damgasını vurmuş “Üniversite Olayları“nı hukuksal ve tarihsel açıdan değerlendirdiler.

Açılışını Gençlik Kolları Başkanı Hacı Hasan Acar’ın yaptığı konferansta ilk sırada söz alan Batuhan AKGÜN, devletin temel işleyişi olan anayasanın üniversite olaylarına etkisini belirterek başladığı “Hak ve Özgürlükler” temelli konuşmasında, 1876 Kanun-i Esasi’den 1982 Anayasasına kadar geçen süreçten bahsetti ve olayların çıkış noktalarının tespitini yaptı.

İkinci konuşmacımız Başak Özdil ise öncelikle üniversitelerde terör konusu bağlamında Türk Ceza Hukuku’ndaki “terör”, “terör suçları”, “terör örgütü” ve “etkin pişmanlık” kavramlarını açıkladı. Ardından örnek bir üniversite olayı davası üzerinden konuyu somutlaştırdı ve yaptırım kısmına değinerek yorumda bulundu.

Üçüncü sırada konuşan Sümeyye Karaca, 1968-1980 yılları arasındaki üniversite olaylarının çıkış noktalarını anlattı. Karaca 1968’de Avrupa’da başlayan öğrenci olaylarının ve buna dair siyasi buhranların Türkiye’deki üniversite gençliğini nasıl etkilediğini, bu hususta öne çıkan gençlik yapılanmaları ana çizgileriyle özetleyip değerlendirdi.

Son olarak konuşan Töre ÜST ise 1980’den günümüze üniversite olayların analizini yaptı. Bazan etkili olmayan bazı uç gruplar gündeme gelse de son dönemde üniversitelerimizdeki olayların, PKK terör örgütünün gençlik yapılanması eksenli olarak devam ettirildiğini belirten Üst, Tunceli ve Ankara-Kızılay’daki canlı bombaların adı geçen üniversite yapılanmalarına bağlı örnekler olduğunu vurgulayarak; her şey apaçık ortadayken, bütün bunları birilerince teşvik edercesine görmezden gelindiğini ve “sağ-sol”; “karşıt görüşlü” sözleriyle kamuoyundan gizlediğini ve sanki bilinerek yıllardır üniversitelerdeki terör yapılanmalarının önüne geçilmediğini belirtti.

Konferans dinleyicilerimizin konu bağlamında, soru, katkı ve temennileriyle sona erdi.

TDAV Gençlik Kolları “Türk Dünyası’ndan Sesler” Korosu Konseri

Programın ikinci bölümünde, Vakfımızın tarihinde önemli bir yeri olan Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nun kurucularından ve yöneticilerinden olan TRT Yapımcı-Yönetmeni Bünyamin Aksungur hocamızın, Gençlik Kollarımız bünyesinde oluşturduğu Türk Dünyasından Sesler Korosu’nun tabiri yerindeyse “turfanda” bir konserini izledik.

Türk Dünyası müziğinin üstadı Bünyamin Aksungur hocamızın yönetimi, sazları ve sunulan eserler üzerindeki bilgi ve yorumlarıyla sahne alan Rumeysa Ulakçı, Nurdan A. Hammud, Fatma A. Hammud, Ceren Kurtuluş, Belgin Topcu, Tuğba Kürüz, Çağlayan Tunca, İrem Su Bayraktar ve Manas Özyaman (darbukasıyla)dan oluşan koromuz, Türk Dünyasının değişik yörelerinden seçtikleri birbirinden güzel şarkı ve türkülerle  bizlere coşkulu bir konser verdi. Konser devam ederken bütün dinleyicilerimize Türk Dünyasının kültürünün önemli bir ögesi olan millî içeceğimiz kımız ikram edildi.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.