TÜRK DÜNYASI’NIN ORTAK MÜZİĞİ “CANAN UYKUDA”

04 Kasım 2018

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsümüzün 2018-2019 Faaliyet Döneminin açılışını 3 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 14:00’te, Türk Dünyası müziği üstadı Bünyamin Aksungur’un yeni çıkan “Canan Uykuda” adlı albümünün tanıtımı bağlamında verdiği “Türk Dünyası’nın Ortak Müziği” başlıklı konferansımızla yaptık.

Gönül dostlarımızın yoğun ilgisiyle gerçekleşen konferasımız, vakfımız sanatçısı olmasıyla gurur duyduğumuz Bünyamin Aksungur’un ortaokul yıllarından başlayan ve “Canan Uykuda” Albümüne ulaşan müzik hayatını ilginç kesitleriyle özetlemesiyle başladı. Aksungur, bir Türk Dünyası sanatçısı olarak uzun yıllarını da TRT’de geçirdiği müzik hayatında, yerli ve milli olan müziğimizin hak ettiği değeri görmediğini, hep özden uzaklaşmanın ve yabancılaşmanın etkisiyle ötelenip üstünün örtüldüğünü, bu yola girenlerin tıpkı kendisinde olduğu gibi destek ve ilgiden yoksun kaldığını belirtti. Aksungur, buna rağmen Türklük sevdasıyla yürüdüğü müzik hayatında tutsak Türk Dünyası’nın da “demir perdelerinin” açılmasıyla ortaya çıkan imkânları tüm özveri ve gayretiyle kullanarak bu sahada notalarıyla, hikâyeleriyle ve birbiriyle ilişkileriyle karşılaştırıp değerlendirebileceği büyük bir repertuvara sahip olduğunu söyledi.

Bu zamana kadar Türk Dünyası müziğinin bilinip söylenip, tanıtılıp yaşatılması için yüzlerce konser ve program yaptığını ve bunların çoğunun kayıtlara geçtiğini, bunların derli toplu albümlere dönüştürülmesini, çok istemesine ve dost tavsiyelerini rağmen bugüne kadar gerçekleştiremediğini belirten Aksungur, çünkü bu işi tavsiye edenler, mali yönü konusunda destek olamadılar, destek bulamadılar dedi.

Elindeki sayısı 7500’lere ulaşmış olan Türk Dünyası müziği repertuvarının, seçilmişlerinden oluşan albümleri kendi imkânlarını fedakarca kullanarak birkaç albümle kayıt altına almayı, mensubu olmakla gurur duyduğu Türk milletine karşı bir görev saydığını belirten Aksungur, bunun ilkini “CANAN UYKUDA” adıyla gerçekleştirmenin sevincini dinleyicileriyle paylaşmaktan çok mutlu olduğunu söyledi.

Bünyamin Aksungur, programının ilerleyen evrelerinde sırasıyla; 1- Akbulak (Kazakistan) 2- Canan Uykuda (DoğuTürkistan) 3- Kâr Etmez Âhım (Kerkük) 4- Ural Dağı (Kırım) 5- Öz Yurtuñda Gedâ Bol (Özbekistan) 6- Dumanı Da Vardır (Türkiye/Aydın) 7- Ana Yurdum (Azerbaycan) 8- Yelpesse (Türkmenistan) 9- Uçraşkanda “Karşılaşınca” – D.Türkistan 10- Börlügen “Böğürtlen” ( İdil/Ural Türkleri) 11- Mağusa Limanı ( Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) 12- Daraktuu Kıştak Çetinde (Kırgızistan) 13- Vırmanta Şırlara (Çuvaşistan ) adlı şarkı ve türkülerinden oluşan albümünü, “Canan Uykuda” vurgusuyla, müzikli bir sohbetle bizlere tanıttı.

Sanatında ve başarısında anasından başlayan güçlü bir aile desteğinin de büyük yeri olduğunu belirten Aksungur, aile fertlerini de kürsüde ağırlayarak bunu somut olarak ifade etti. Aksungur, programına davet ettiği, Orhan Gencebay’ı da bir ara kürsüye davet edip kısa bir sohbet yaptı. Gencebay, Bünyamin Aksungur’un Türk müziğine hizmetini takdirle karşıladığını belirterek, kendisinin de Türk Dünyası müziğine ve Türk’ün, birilerinin dediği gibi Malazgirt’le başlamayıp, Atatürk’ün ve onun yolunda giden dostu Kâzım Mirşan’ın dediği gibi Türkiye’deki binlerce yıllık tarihine bilinçli bir şekilde derin ilgi duyduğunu, kütüphanesinin bu kapsamdaki eserlerle dolu olduğunu ve bu yoldaki her tür çalışmayı bilfiil, gönülden desteklediğini söyledi.

Bünyamin Aksungur, konuşmasını sonunda, Türk Dünyası müziği sevdalılarına, “Canan Uykuda” adlı albümünü imzaladı.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.