Bağımsızlığının 25. Yılında Kazakistan

06 Mart 2016

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü 2015-2016 dönemi faaliyetlerimize, 5 Mart 2016 Cumartesi günü 14.00’te, Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği /KATEAD işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz Prof. Dr. Abdulvahap Kara ve Doç. Dr. Kutay Karaca’nın konuşmacı oldukları “Bağımsızlığının 25. Yılında Kazakistan” başlıklı konferansımızla devam ettik.

Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev ve Türk Dünyası’yla ilgili birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcileri başta olmak üzere yoğun bir katılımla gerçekleşen Programımız, Türk Dünyası Büyüklerine saygı duruşu ve Türkiye – Kazakistan istiklal marşlarının okunmasıyla başladı. Ardından Kazakistan’ı tanıtıcı bir sinevizyon gösterimi yaptık.

Konuşmacılarımızdan ilk sırada söz alan Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara, başlangıcından günümüze Kazakların tarihini, yansıya verdiği görseller desteğinde ana çizgileriyle özetleyerek değerlendirdi. Abdulvahap Kara, Kazakların bazı çevrelerin iddia ettiği gibi sığ bir tarihleri olmadığını, tam aksine gerek binlerce yıllık ortak Türk tarihinin bir parçası olarak, gerekse bu yıl 550. kuruluş yıldönümünü kutladığımız Kazak Hanlığı, Sovyet döneminde Kazakistan SSC ve 25. Yılını tamamlayan Kazakistan Cumhuriyeti olarak uzun ve köklü bir tarihleri olduğunu söyledi. Sovyet Komünizmi, özellikle Stalin döneminde Türkistan’daki Türk kimliği bu bağlamda Kazak kimliğini de yok etme yönündeki çalışmalar ve yasaklara da değinen Kara, bütün bu gayretlere rağmen İlyas Esenberlin, Ermuhan Bekmuhanov, Mağcan Cumabayulı gibi daha nice canını dişine takan gayretli öncüler vasıtasıyla Kazak ruhu canlı tutulmuş ve bu günlere gelmiştir dedi. Altınordu’yu Moğol, 12 Hayvanlı Türk Takvimini Çin takvimi diye takdim etmek isteyen sömürgen zihniyetin bütün çabalarının ortak Türk şuurunu yok etmeye yönelik olduğunu belirten Kara, her alanda olduğu gibi bu alanda da mevcut doğrularımıza sahip çıkıp, bu husustaki çalışmalara ağırlık vermemiz gerektiğini söyledi. Kara, Nursultan Nazarbayev gibi milli şuura sahip dengeli bir liderle bağımsızlık yoluna giren Kazakistan’nın bugün büyük atılım ve dengeli politikalarla çağdaş Kazak tarihini yazmaya devam ettiğini vurgulayarak konuşmasını bitirdi.

İkinci konuşmacımız Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Kazakistan’ı ekonomik büyümesi, dünyadaki uluslararası üst düzey örgütlerdeki konumu ve uluslararası ilişkileri yönlerinden anlatıp değerlendirdi. Kutay Karaca, dünyada artık sıcak savaşlardan ziyade ekonomik gücünüz oranında egemen ve etkin olabildiğinizi belirterek, Kazakistan’ın bağımsızlığını kazandığı ilk yıllardaki ekonomik bocalamasının ardından, 1997 Asya Ekonomik Krizi ve 2009 Dünya Ekonomik krizini bile en az düzeyde zarara uğrayacak şekilde atlatarak bugüne kadar iyi bir ekonomik grafik sergilediğini söyledi. Karaca, Şangay İşbirliği Örgütü’nün önde gelen üyelerinden biri olan Kazakistan’ın, bu örgütün başını çeken Çin ve Rusya gibi iki güçlü dev ekonomisinin arasındaki bir konumdaki ağır ve son derece hassas olan bu rolünü de başarıyla yürüttüğünü söyledi. Sovyetlerin son döneminde ve bağımsızlığının ilk yıllarında nükleer silahsızlanmanın öncülüğünü de yapıp bu hususta attığı özverili somut adımlarla dünya barışına hizmet etmek için büyük gayret gösteren Kazakistan’ın, BM Güvenlik konseyi üyeliğinin söz konusu olmasının da Nursultan Nazarbayev önderliğindeki dengeli politikaların bir başarısı olduğunu söyledi. Karaca, tarihsel sürecin ve Sovyet toplumsallaşmasının doğal bir sonucu olarak bünyesinde barındırdığı değişik etnik yapıları da Kazak bayrağı altında barış içinde yaşatan ve Türk Dünyası’nda da işbirliği ve güçlü bir gelecek oluşturmak için önde gelen adımlar atan Kazakistan’dan, bunun ötesinde bir siyaset beklemenin akılcı olmayacağını belirterek konuşmasını tamamladı.

Konferansın sonunda KATEAD; konuşmacılarımız Kutay Karaca’ya KATEAD Genel Sekreteri Hümeyra Dönmez, Abdulvahap Kara’ya Genel Başkanımız Közhan Yazgan eliyle birer teşekkürname takdim edip, Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev’e ise KATEAD Onursal Başkanı Yakup Can vasıtasıyla plaket arz etti. Sayın Sapiyev de böyle bir toplantının düzenlenmesine şükranlarının ifadesi olarak Genel Başkanımız Közhan Yazgan ve Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Şaban Serkan Dinçtürk’e birer armağan takdim etti.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.