16. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongremizi Kazakistan – Çimkent ve Türkistan’da Gerçekleştirdik

06 Eylül 2018

Vakfımızın 2003 yılından bu yana her yıl düzenlemekte olduğu Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’nin 16.sını 4 – 6 Eylül 2018 tarihleri arasında Miras Üniversitesi ev sahipliği ve Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can’ın koordinesinde Kazakistan’ın Çimkent şehrinde gerçekleştirdik.

Kazakistan Miras Üniversitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Türk Tarih Kurumu, Kazakistan Korkut Ata Kızılorda Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi, Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Kırgızistan Uluslararası Kantörö Şaripoviç Toktomamatov Üniversitesi, Kazakistan-Türkiye Ahmet Yesevi Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi,  Celal Bayar Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Gagauz Yeri Komrat Devlet Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz kongreye, Türkiye başta olmak üzere Türk Dünyası’ndan 150 delege katıldı, 200 bildiri sunuldu.

Kongre, 4 Eylül 2018 saat 9:00’da Şimkent Miras Üniversitesi’nin merkez binasında yapılan açılış töreniyle başladı. Miras Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Bolat Mırzaliyev, Türk Dünyası’nın birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini, Sayın Prof. Dr. Turan Yazgan hocamızın açmış olduğu bu yolda Gaspıralı İsmail Bey’in “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” felsefesine göre hareket etmemiz gerektiğini vurgulayarak kongrenin Kazakistan’da yapılmasından dolayı memnun olduklarını ifade ettiler.

Kongre açılışında söz alan konuşmacılardan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan; 1980 yılında Prof. Dr. Turan Yazgan tarafından kurulan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın Türk fikir adamı İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” ülküsü doğrultusunda Türk Dünyası’nda 38 yıldır eğitim, bilim ve kültür alanında yoğun hizmet yürüttüğünü belirtti. Yazgan, Türk Dünyası’nın bilim insanlarını, başta Türk Dünyası olmak üzere çağdaş dünyadaki sosyal gelişim, değişim ve bilgi birikimi çerçevesinde bilgi alış-verişi sağlayarak, Türk ülkelerini ve Türk halklarını daha iyi bir geleceğe taşımak amacıyla bu yıl 16.sını düzenlediğimiz Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’nin,  Ahmed Yesevi Yurdunda, bünyesinde Turan Yazgan Hocamızın adına bir enstitü bulunan Miras Üniversitesi’nde düzenlenmiş olmasını da Türkiye-Kazakistan dostluğu; Prof. Dr. Turan Yazgan ile Prof. Dr. Bolat Mırzaliyev dostluğu, yine dostluğa, liyakate vefa adına çok anlamlı bulduğunu söyledi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, ”Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı merhum Prof. Dr. Turan Yazgan hocanın himayesinde 2002 yılında Kırgızistan’da başladı. Bugüne kadar her yıl Türk dünyasının değişik yerlerinde yapıla geldi. Türk dünyasının sorunları tartışıldığı en önemli forumlardan bir tanesidir. Türk dünyasının akademisyenlerin buluştuğu en önemli ve geleneksel kongredir. Türk dünyası arasında köprü rol oynayan bir sosyal araçtır.” beyanıyla, kongrenin eksenine vurgu yaptı.

Açılışta, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Anar Rızayev, Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan, Kırgızistan Uluslararası Kantörö Şaripoviç Toktomamatov Üniversitesi Sosyoloji Bölüm BaşkanıProf. Dr. Cenişbek Düyşeev de söz alarak kongrenin önemini vurguladılar.

Açılış konuşmalarından sonra Miras Üniversitesi’nin diğer binasına geçildi. Kongre’nin 18 oturumu, yerinde bir tespitle Bağımsız Türk Cumhuriyetleri’nin başkentleri; Ankara, Astana, Bakü, Bişkek, Aşkabat, Taşkent ve Lefkoşa adıyla hazırlanan salonlarında başarıyla gerçekleştirildi.

5 Eylül 2018 tarihinde sabah saat 08.00 de kongre katılımcılarına tahsis edilen otobüsle Çimkent şehrinden Kongre’nin “Kuruluşunun 25. Yılında TÜRKSOY Özel Oturumu”nun yapılacağı Türkistan şehrine hareket edildi. Türkistan’da Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Mütevelli Heyet Üyesi Muhittin Şimşek ve TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, kongre heyetimizi Yesevi Türbesi’nde karşıladılar. Ahmet Yesevi Türbesi ziyareti edildi ve dualar okundu.

Kongrenin ikinci ayağı, Güney Kazakistan’ın başşehri Türkistan’da  Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

16.Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi kapsamında, “Kuruluşunun 25. Yılında TÜRKSOY Özel Oturumu” Türkistan yerleşkesinde bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’nde Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan, Türkiye’den kongre katılımcıları, üniversitenin öğretim üyeleri ve üniversite öğrencilerinin de iştirakleriyle 5 Eylül 2018 tarihinde üniversitenin kültür merkezi salonunda gerçekleştirildi. Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek’in oturum başkanlığında; Türkistan Eyalet Valisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebaev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, Müteveli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov birer konuşma yaptılar.

Türkistan Eyalet Valisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebaev, TÜRKSOY’un Türk Dünyası’nın UNESCO’su statüsünde görev yaptığını dile getirdi.  Özellikle Türk kültürü, folklorü ve sanatının Türk cumhuriyetlerinde ve Türk Dünyası’nda tanıtılmasında başarılı olan TÜRKSOY’un, ayrıca Avrupa’da da tanıtıcı faaliyetler gerçekleştirdiğini söyledi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, 10 yıllık görev süresinde yapılan  faaliyetler hakkında bilgi verdi. TÜRKSOY’un planlı ve diğer proje faaliyetleri ile Türk kültürünün ve sanatının bütün dünyada yaygın olarak tanıtılmasına üstün katkı sağladığına açıkladı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, 16. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi kapsamında, “Kuruluşunun 25. Yılında TÜRKSOY Özel Oturumu”na da ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade etti. TÜRKSOY’un Türk Dünyası’nın birlik ve beraberliğini pekiştiren faaliyetleri ile önemli atılımlar yaptığını, Türk Dünyası kültür başkentleri projesi ile başarılı bir çalışma yaptığını dile getirdi. Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasının sonunda Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbaev’in, Türkistan’a çok önem verdiğini ifade ettiler.

Özel oturum sonunda, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan, Türkistan Eyalet Valisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebaev’e, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov’a, Müteveli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’a ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov’a  hediyelerini takdim ettiler.

Oturum sonunda TÜRKSOY halk oyunları ekipleri Kongremizin ruhunu, oyun ve ezgilere döken muhteşem bir konser verdi.

Türkistan Eyalet Valisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebaev, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan’ı ve Türkiye’den gelen kongre heyetini Türkistan Müzesi’ni gezdirerek gelecekteki Türkistan şehri projelerini tanıttı. Gezi sonrası Türkistan Eyalet Valisi, misafirlere Şahsaray Toy Salonu’nda akşam yemeği ikram ettiler. Heyet daha sonra Ahmet Yesevi’nin hocası olan Arslan Bap ziyaretinden sonra Çimkent’e geçtiler.

Türk Dünyası’nın birliğine dirliğine büyük katkı sağlayan bir Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresini daha başarılı bir şekilde gerçekleştirmenin mutluluğu ve gururuyla, Kongremizi koordine eden akademisyenlerimizden Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Vecdi Can ve ekibine, ev sahibi Miras Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Bolat Mırzalaliyev’e tüm ekibine, ikinci ev sahibimiz Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektörü Prof. Dr. Bolat Abbdrasilov ve ekibine, tüm katılımcılara, emeği geçen herkese ve tabii ki Türkistan Bölgesi Valimiz Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev’e sonsuz şükranlarımızı arz ediyoruz.

www.turkkongre.com

« arasında 2 »

Etiket:

Kategori: Sosyal Bilimler Kongresi

Comments are closed.